Patrimoni jueu de Besalú

Besalú destaca entre les poblacions que disposen de barri jueu amb el fet que és gairebé l’única de l’Estat que disposa de Miqvé, la sala de banys rituals. El Miqvé de Besalú és, juntament amb el de Girona, l’únic recinte de banys jueus descobert fins ara a la Península Ibèrica. Es tracta d’una casa de pedra amb volta de canó, típicament romànica, del segle XII.

El Miqvé, una construcció subterrània a la qual es baixa per una escala de pedra, era el lloc on es complia, per immersió total, el ritu religiós del bany de les dones després del període menstrual, tal com havia estat imposat pels hebreus des de temps antiquíssims.

Des de finals del segle IX fins al segle XV va deixar-hi un valuós llegat històric i patrimonial, del qual podem gaudir tot fent la ruta pel que va ser el call jueu de Besalú, un espai que avui dia encara guarda els secrets d’antigues històries de la comunitat jueva medieval que hi va residir.

El punt de partida d’aquesta ruta és la plaça de la Llibertat en direcció, primer al carrer Comte de Tallaferro, i després al de Rocafort. Quan entrem a aquest últim carrer, podem imaginar les converses que podien tenir, per exemple, dos dels metges jueus més il·lustres de Besalú: Abraham des Castlar i Bendit des Logar.

Tot baixant des del carrer Rocafort al del Pont Vell, descobrim a mà dreta, una mezuzà (símbol que identifica una casa jueva) al portal situat just davant de la baixada del miqvé.

Podem continuar la nostra ruta passejant pel carrer del Pont Vell, sense deixar de banda la via que ens condueix cap al que fou el centre religiós del call, on trobem les restes de la sinagoga, el miqvé o banys jueus de purificació i restes arqueològiques del que va ser el call del segle XIII.

Si baixem cap al riu i girem a la dreta podrem passejar per l’antiga muralla medieval i arribarem a l’Espai Cultural de la Cúria Reial on, a part de poder gaudir d’un audiovisual sobre la història de Besalú, podrem pujar a la Sala Gòtica de l’edifici, que havia estat la casa d’una família jueva molt important, els Astruc, que vivien fora del call jueu.

També hi podrem veure un audiovisual sobre la reconstrucció virtual de la sinagoga medieval. Cal dirigir-se a l’oficina central de turisme.